Bearing Witnessdag in Kamp Amersfoort

op zaterdag 27 januari 2024, door Patrick van der Hofstad

Drie oud-deelnemers van de Bearing Witness retraites in Auschwitz bezoeken jaarlijks een concentratiekamp in Nederland en vragen geïnteresseerden mee te gaan. Op zaterdag 27 januari 2024 van 11.00 tot 17.00 bezoeken zij Kamp Amersfoort, om te herinneren en respect te betuigen.

De drie tenets, in de traditie van Bernie Glassman en de Zen Peacemakers, staan hierin centraal: niet-weten, erkennen wat is en helen / liefdevolle actie. We verbinden ons met wat zich in de Tweede Wereldoorlog op deze plaats heeft afgespeeld, wat de achtergronden waren van wie er verbleven en onder welke omstandigheden. We verdiepen ons in hoe mechanismen van inclusie en uitsluiting gewerkt hebben en nog altijd werken.

Centraal-Aziatische krijgsgevangenen

Een bijzonder aspect van ons bezoek is de geschiedenis van 100 door de SS krijgsgevangen gemaakte Russische soldaten, grotendeels met een Centraal-Aziatische achtergrond. Na enige tijd van gevangenschap aan het Oostfront onder barre omstandigheden, zijn zij als afschrikwekkend voorbeeld broodmager naar Amersfoort vervoerd en daar ondergebracht. Dit had niet het gewenste effect dat Nederlandse burgers de bevelen van de Duitse bezetters preciezer opvolgden, in tegendeel, uit medelijden kwamen zij nog meer in verzet. Daarop heeft de SS-leiding van het Kamp besloten om deze krijgsgevangenen te fusilleren. Pas onlangs zijn ze door een vrijwilliger in ere hersteld met grafstenen en is getracht om familieleden van hun lot op de hoogte te stellen.

Dit verhaal heeft een bijzondere connectie met wat zich momenteel afspeelt aan het front in ongeveer dezelfde regio waar deze 100 soldaten gevangen werden genomen. Ook nu worden in de Centraal-Aziatische republieken onder Russisch gezag jongemannen van de straat geplukt om als kanonnenvoer in Oekraïne te worden ingezet.

De website van kamp Amersfoort

Onderdelen van het programma zijn:

• Meditatie

• Gezamenlijke lunch (potluck)

• Bezoek van de tentoonstelling en het Kamp (ieder op eigen gelegenheid)

• Lezen van namen van in de kampen vermoorde Nederlandse kinderen

• Luistercirkel

Wil je meedoen aan dit programma, dan ben je van harte welkom. De begeleiding is kosteloos. Ieder betaalt zijn eigen vervoer, entree en levert een bijdrage aan de lunch. Je kunt je opgeven bij Patrick van der Hofstad met een mailtje aan zenzijnzeist@gmail.com. Houd, als je wilt, ook 10 februari vrij in je agenda. Mocht het op 27 januari schaatsweer zijn, of om een andere reden niet doorgaan, dan is dat de alternatieve datum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *