Auschwitz Gathering (uitgesteld tot een nog nader te bepalen tijdstip)

Uitnodiging door Frank De Waele roshi

Deze Auschwitz Gathering vindt op een later moment plaats

Ik wil graag nog één keer naar Auschwitz gaan. 

Op de allereerste bearing witness retraite in 1996 was ik er al bij. Sindsdien ben ik nog twaalf keer mee geweest, telkens met Bernie Glassman Roshi, mijn tweede zenleraar.

Ik wil graag teruggaan naar Birkenau, die onnoembare plek die je zwijgen en je gebed vraagt.

Destijds drukte Rabbi Zalman Bernie op het hart “steeds voor ogen te houden waarom we dit deden”. “We deden dit niet voor onszelf”, had hij gezegd, “niet om iets te ervaren of te begrijpen, zelfs niet omwille van ons eigen verdriet. We deden dit voor de zielen die in Auschwitz rondhingen, die zo plots uit het leven waren gerukt en die geen rust konden vinden. We deden deze retraite om die zielen te helpen rust vinden.”

We zullen samen de Kaddish en de Poort van de zoete nectar zingen.
Een paar mensen zullen ook de geloften van de Zen Peacemakers ontvangen.Niet-weten. Erkennen wat is. Helen.

De jaarlijkse bedevaarten in Polen hebben mij gevormd en veel gebracht, maar mijn laatste keer daar was een onaf gebeuren. Daarom ook wil ik nog eens teruggaan samen met vrienden. 

Als je je wilt aanmelden, doe dat via deze link