Auschwitz Bearing Witness Retreat

6 -11 november 2017
Auschwitz Bearing Witness Retreat

Dit jaar keren de Zen Peacemakers al voor het 22e jaar terug naar de concentratiekampen van Auschwitz-Birkenau in Polen.

Bernie Glassman begon de jaarlijkse Bearing Witness Retraite in 1996 met behulp van Eve Marko en Andrzej Krajewski. Sindsdien vindt de retraite jaarlijks plaats.

Er is veel geschreven en gefilmd over deze jaarlijkse retraite. Ook de Boeddhistische Omroep heeft er een documentaire over gemaakt.

De retraite wordt bezocht door mensen van over de hele wereld, vanuit verschillende (religieuze) tradities. Tijdens de retraite focussen we ons zich op de 3 leefintenties van de Zen Peacemakers: leven in niet-weten, erkennen wat is en liefdevol handelen.

Een groot deel van de dag verblijven we op het selectieplatform van het kamp Birkenau, dit doen we in stilte of we chanten de namen van de mensen die Auschwitz niet overleefd hebben.

Er is tijd om door het kamp te lopen, daarnaast vinden er rituelen plaats in de barakken voor de kinderen en de vrouwen en houden we herdenkingsceremonies.

Deelnemers aan de retraite ontmoeten elkaar dagelijks in klein councilgroepen welke een veilige plaats bieden om ervaringen met elkaar te delen. In de avonden komt de hele groep bijeen om ‘de eenheid in diversiteit’ te erkennen.

Hoewel de eigenlijke leraar van deze retraite de plaats Auschwitz zelf is, wordt de retraite ondersteund door ervaren Spirit Holders van uit verschillende tradities.

In deze link vind je meer informatie over het deelnemen aan een Bearing Witness retraite

Meer informatie over de Auschwitz Bearing Witness retraite en opgave kan via deze link.