Alles komt goed

Column van Frank Raaphorst

 Frank Raaphorst is leerling van zenleraren Willem Schepers en John de Weerd. Samen met zijn man Toine runt hij B&B The Sjinn in Schin op Geul.

Begin deze maand overleed Maria. Zij was 35 jaar lang mijn schoonmoeder, maar zij gaf de voorkeur aan ‘Os mam’. Op momenten van tegenslag had zij vaste woorden van steun: Wat kump dat kump, Over 100 jaar kletst er niemand meer over en Alles komt goed.

In het begin vond ik die uitspraken een iets te makkelijke manier om ellende en verdriet terzijde te schuiven. Maar zeker in de laatste jaren snapte ik dat er een levenshouding schuilging achter de woorden van os mam.

Wat kump, dat kump: er is veel te genieten, maar niet alles is leuk in het leven. Dat kan je niet ontlopen, dus ga het niet uit de weg en maak het mee.

Over 100 jaar kletst er niemand meer over: het kan flink tegenzitten, maar maak het niet groter dan het is. Straks ben je het vergeten, net als iedereen.

Alles komt goed: voor alles is een oplossing, hoewel de uitkomst soms tegenvalt. Die is niet erger of mooier te maken, dus het is goed zoals het is. Heb een beetje vertrouwen.

Vlak voor Maria’s afscheid bracht ik een paar dagen in stilte door in de abdij van Lilbosch. Er is een kleine bibliotheek waar ik een boekje vond over mystici. Eén daarvan is de kluizenares Juliana van Norwich (ca. 1342 – 1416), een vrouw die koos voor vrijwillige lockdown ten tijde van pestepidemieën en voortdurende oorlog. Hoe groot haar lijden ook was, er was maar één perspectief in de visioenen die zij beschreef: Alles komt goed. Ik hoorde os mam Maria.

Tijdens haar afscheid heb ik een gedicht gedeeld dat aan het eind van het hoofdstuk over Juliana van Norwich stond. Het is geschreven door Taitetsu Unno, een Japanse geestelijke uit de boeddhistische Reine-Land traditie:

 

Jij, zoals je bent, bent precies goed.

Je gelaat, lichaam, naam, achternaam,

voor jou zijn ze precies goed.

 

Of je nu arm of rijk bent,

Je ouders, je kinderen,

Je schoondochter – of zoon, je kleinkinderen,

Ze zijn voor jou allemaal precies goed.

 

Geluk, ongeluk, vreugde en zelfs verdriet

voor jou zijn ze precies goed.

Of je nu naar de hel gaat of naar de hemel,

waar je ook gaat, het is precies goed.

Niets om over op te scheppen,

niets om je schuldig over te voelen,

niet boven, niet beneden.

 

Zelfs de dag en de maand waarop je sterft,

ook deze zijn precies goed.

Het leven waarin je wandelt met de Ander

het kan op geen enkele manier niet precies goed zijn.

 

Wanneer je het leven aanvaardt als precies goed,

dan opent zich een diep vertrouwen.

 

Alles wat je meemaakt, en iedereen die je ontmoet, kan een leraar zijn. Een leven lang of een kort moment. Maria leert mij nog steeds om alles wat meer te ervaren en wat minder te manipuleren – wat komt dat komt, en het komt goed.