A Year To Live (jaartraining) (volgeboekt)

Een jaar leven alsof het je laatste jaar is (de training zit vol)

Jaartraining door  Zen Peacemakers Lage Landen in samenwerking met Bread Loaf Mountain Zen Community (Vermont – USA)

Oriëntatie bijeenkomst zondag 1 Augustus (voor de verschillende tijdzones zie hieronder), de oriëntatie bijeenkomst zal ongeveer 2 uur duren.

A Year to Live wordt aangeboden als een jaartraining. Het gaat over het hernieuwen van het leven, ieder moment weer. Niet over het bestuderen van sterven. 

Het gaat over het openen van ons  hart. Als we ons leven en onze dood doorvoelen met compassie en bewustzijn is het een kans om het leven te omarmen terwijl we onze onvermijdelijke dood gaan omhelzen gedurende dit jaar.

Geïnspireerd door het boek “A Year to Live” van Stephen Levine, onderzoeken we hoe we een jaar lang  kunnen leven “alsof het ons laatste jaar  is”.

In zijn boek leert Stephen Levine ons hoe we elk moment, elk uur, elke dag mindful kunnen leven-alsof het ons laatste jaar is. Op zijn sterfbed spoorde Socrates zijn volgelingen aan om sterven te beoefenen als de hoogste vorm van wijsheid. Levine besloot zelf een jaar lang op deze manier te leven, en in zijn boek deelt hij met ons hoe dit onze kijk op de wereld radicaal kan veranderen  en ons dwingt onze prioriteiten te onderzoeken. Velen van ons negeren het feit dat we gaan sterven, lachen het weg of ontkennen het, maar ons voorbereiden op de dood is een van de meest rationele en lonende daden van een mensenleven. Met zijn boek biedt Stephen Levine de mogelijkheid om onafgemaakte zaken af te maken en een nieuwe en levendige relatie met het leven aan te gaan. Levine biedt ons dit jaarprogramma met intens praktische strategieën en krachtige geleide meditaties om ons bij deze beoefening te helpen, zodat wanneer het ultieme moment voor ieder van ons aanbreekt, we niet het gevoel zullen hebben dat het te vroeg is gekomen.

Het programma omvat:

 • Meditatie
 • Reflectie het onderwerp van die maand
 • Discussie en uitwisseling van ervaringen
 • Luistercirkels voor uitwisseling

Tijdens het programma worden de deelnemers uitgenodigd om een bijeenkomst te faciliteren. Zij kunnen kiezen uit een thema dat verband houdt met het onderwerp  voor die maand of met het gerelateerde materiaal

Boeken

“A Year to Live, how to live this year as if it were your last” door Stephen Levine (vereist) 
Stephen Levine, A Year to Live

Het boek is heel beperkt nog tweedehands verkrijgbaar in de Nederlandse versie.

 

 

“Five Invitations” door Frank Ostaseski (aanbevolen).
Frank Ostaseski, The Five Invitations

 

 

 

A Year to Live” start met een oriëntatie bijeenkomst op 1 augustus 2021 en daarna maandelijkse bijeenkomsten, startend de eerste zondag van september 2021. Er zijn twee groepen met een beperkt aantal plaatsen. Het programma wordt aangeboden in het Nederlands en in het Engels en vindt plaats via Zoom (voor de Nederlandse groep kunnen de ontmoetingen live zijn als de omstandigheden dat toelaten).

De oriëntatie bijeenkomst vindt plaats op zondag 1 augustus en is in het Engels.

 • 8am Pacific Tijdzone
 • 9am Mountain Tijdzone
 • 10am Central Tijdzone
 • 11 am Eastern Tijdzone
 • 16.00 Londen Tijdzone
 • 17.00 Amsterdam Tijdzone

Mocht je een eigen groep willen starten, dan ben je welkom om de oriëntatie bijeenkomst bij te wonen zodat je je kan oriënteren op de verschillende aspecten van het jaarprogramma

Jaartraining:

De Engels sprekende group start op de eerste zondag van september en ontmoet elkaar iedere eerste zondag van de maand. Iedere bijeenkomst duurt 3 uur.

 • 8am – 11am Pacific Tijdzone
 • 9am – 12pm Mountain Tijdzone
 • 10am- 1pm Central Tijdzone
 • 11am – 2pm Eastern Tijdzone
 • 16.00– 19.00pm Londen Tijdzone
 • 17.00 – 20.00 Amsterdam Tijdzone (Nederlands sprekende deelnemers kunnen kiezen uit de Nederlandse of Engelse groep)

De Engelse groep wordt gefaciliteerd door:

Mary McCarthy en

 

 

 

Petra Zenryū Hubbeling

 

 

 

De Nederlands sprekende group start op de eerste zondag van september en ontmoet elkaar iedere eerste zondag van de maand. Iedere bijeenkomst duurt 3 uur.

Tijd: 19.00 – 22.00 Amsterdam Tijdzone

De Nederlands sprekende groep wordt gefaciliteerd door:

Anna Berghoef en

 

 

 

Annie Schalkwijk

 

 

 

Ben je geïnteresseerd in de oriëntatie bijeenkomst stuur dan een email naar info@breadloafmountainzen.org en laat ons weten in welke groep je geïnteresseerd bent (Nederlands of Engels) of dat je je eigen groep wilt starten.

Het programma is op basis van dana (vrijgevigheid)