Een baken in de dag

Margaret Vernooij vertelt Diana Vernooij over de ochtendmeditatie van de Zen Peacemakers

Margaret Vernooij (familie van Diana in de 7e graad), is een van de 5 actieve leden van het belteam van de ochtendmeditatie van Zen Peacemakers Lage Landen.

Een week lang opent een lid van het belteam de ochtendmeditatie met de klankschaal en sluit de 40 minuten af met de volgende woorden van Bernie Glasmann: “Mogen we altijd de moed hebben om te erkennen wat is, om onszelf te zien als het andere en het andere als onszelf.”

Zitten zonder woorden

Iedere ochtend om 7.30 uur mediteert een groep van 5 tot 12 (soms meer, soms minder) Zen Peacemakers op zoom met elkaar. Iedereen kan zich daar bij aansluiten, en deelnemen op de ochtenden dat jou dat goed uitkomt. Margaret is bij de meditatiegroep gekomen na erover gelezen te hebben in de nieuwsbrief. Het was ten tijde van de eerste lockdown. Ze werkte bij de Thuiszorg en hoefde niet meer zo vroeg te beginnen maar was wel gewend vroeg op te staan. Deelname aan de meditaties is vrij en open, je hoeft er niet altijd bij te zijn. Zelf is Margaret er vrijwel iedere ochtend bij, tenzij ze met vakantie is, of er iets anders tussenkomt. Ze sloot zich aan in de Coronaperiode, toen het voor groepen alleen mogelijk was om online te mediteren. “Het is een baken in mijn dag, een fijne start om samen woordeloos in stilte te zijn met wat is.” En juist de Zen Peacemakers sprak haar aan vanwege de maatschappelijke insteek: “Ik wil meer dan alleen maar naar mezelf te staren, Zen Peacemakers biedt me een link naar buiten toe, door de initiatieven.”

Gratis foto Pixabay

En verder

Margaret was eerder betrokken bij de Zen Peacemakers bij een workshop Geweldloze communicatie in Arnhem en ook pas bij de herdenking van het Kindertransport in Kamp Vught en bij de ochtend Stilte voor Vrede eind vorig jaar. Daarnaast volgde ze sesshins bij Jeroen Witkam. Andere deelnemers hebben ook meditatie-ervaring. De meeste met zen, maar dat kan ook met een andere meditatievorm zijn. De Zen Peacemakers is hun sympathiek en ze nemen graag deel.

en tijdje waren er ook meditatiesessies op 2 avonden in de week, maar dat is nooit goed van de grond gekomen. “Naast de meditaties hebben we een periode op zondagochtend “koffiemomenten” op zoom georganiseerd, op de eerste zondag van de maand. Met het belteam hebben we luistercirkels opgezet, waar niet veel animo voor was. Nu doen we heel soms, 1 à 2 keren per jaar, een zoomsessie om elkaar beter te leren kennen en eventuele praktische zaken te bespreken. Wellicht kunnen we die weer opstarten met gebruik van gedichten of korte teksten om ons mee te verbinden”.

Wil je deelnemen aan de ochtendmeditatie, meld je dan aan bij info@zenpeacemakers.nl, dan ontvang je de zoomlink waarmee je iedere ochtend kunt inloggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *